Incertitudinile și tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de dominică, care ar putea duce la solicitarea în mod unilateral a independenței, afectează băncile catalane și spaniole, a spus Linde, avertizând că acestea ar pierde accesul la facilitățile de la Banca Centrală Europeană.
Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor, vineri, că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii.
Avertismentul a avut loc în condițiile în care sondajele de opinie sugerează că separatiștii catalani sunt pe cale să obțină duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Cataloniei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit președintelui catalan Artur Mas.
„Ieșirea din zona euro ar fi automată, exit-ul din Uniunea europeană ar fi implicit”, a afirmat Luis Maria Linde în timpul unui eveniment la Madrid.
Alegătorii scoțieni au primit avertismente similare în legătură cu posibila ieșire a Scoției din UE, în cazul în care ar fi optat pentru independență, în referendumul care a avut loc anul trecut.
Scoțienii au optat până la urmă pentru rămânerea în Marea Britanie, chiar dacă inițial numărul separatiștilor era mai mare. Votul a fost urmărit cu mare interes în Spania.
Șeful Băncii Spaniei a mai spus că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor generale așteptate să aibă loc la sfârșitul acestui an, atâta timp cât noul Guvern va continua actualele politici de consolidare fiscală.
Măsurile Spaniei de reducere a unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro au fost esențiale pentru recâștigarea încrederii piețelor, după ce Guvernul a fost nevoit să solicite un program de salvare în 2012, pe fondul creșterii puternice a costurilor de finanțare.
Partide de opoziție precum formațiunea de stânga Podemo, similară partidului elen de extremă stânga Syriza, și Ciudadanos, favorabil mediului de afaceri, au câștigat popularitate ca efect al măsurilor de austeritate nepopulare.
Economia Spaniei a înregistrat în trimestrul al doilea o creștere de 1% față de trimestrul anterior, printre cele mai mari din UE.